Drie tips om soepele taakovergangen te creëren

door | 1 jul 2021

Vastzitten

Mijn coachee vertelt hoe hij vaak vastzit. Hij werkt dan lange avonden achter zijn computer en hij wéét dat hij moet stoppen maar het lukt hem maar niet. Tenzij er iets om hem heen gebeurt wat de overgang voor hem maakt (bijvoorbeeld zijn kinderen vragen om iets). Het kost hem veel tijd omdat hij vastzit in een bepaalde taak. Het vreet energie en andere taken bleven liggen waardoor hij achterligt. En hij krijgt er stress van. Daarnaast voelt hij enorme ergernis. Hij oordeelt over zichzelf dat hem dit maar niet lukt.

Herkenbaar?

Ik ben eens op zoek gegaan naar mijn eigen ‘ik-zit-vast-momenten’. Ik ontdekte er meerdere. Ik heb het bijvoorbeeld als ik een goed boek lees. Ik wil hem dan zo graag uitlezen en lees tot diep in de nacht (zeker als het weekend is) door tot het boek uit is. Mijn vriendin noemt de herkenbare binge-watch avonden waarbij ze haar man aankijkt en ze tegelijkertijd zeggen: “Nog één aflevering dan?” en vervolgens zitten ze in de kou op de bank tot drie uur in de nacht. Een andere vriend schrijft een boek en kan daar eindeloos aan redigeren. Weer een ander werkt in een laboratorium en een deel van haar werk speelt zich af in het laboratorium, de andere helft op kantoor. De overgang van het lab naar kantoor (en vice versa) blijkt een lastige voor hem. De lange wandeling tussen de beide afdelingen helpt daarin niet. En uiteraard de meest bekende: gamen of eindeloos door Facebook of Instagram bladeren.

Drie manieren om overgangen te maken

Iedereen kent dit dus. Hoe komen we los uit de ene taak en maken we een soepele overgang naar een volgende taak? Hier drie handige manieren:

  1. Zet een klein stapje: kijk of je ergens in het proces een eerste beginnetje kan maken, creëer momentum door bijv. door Netflix te pauzeren tussen de afleveringen, of een dieet in hoofdstukken lezen op te stellen: ik lees iedere avond 3 hoofdstukken. Alles wat we in patroon doen is makkelijker.
  2. Denk aan wat het je oplevert als je de overgang maakt: wat haal je daaruit? Kijk naar de positieve effecten. Visualiseer dan jezelf die de overgang maakt. Zie het echt voor je.
  3. Succesvolle professionals gebruiken de handige Pomodoro techniek. Dit is een techniek die je helpt een bepaald tijdsblok te werken aan een gekozen taak. Daarna heb je een korte pauze waarna je een volgend time window werkt aan iets anders. Er zijn diverse app’ die je helpt om je tijd in te delen. Ikzelf ben fan van Focus Keeper of Befocused:

pomodoro techniek

Succes!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl