Onze goede voornemens en kadaverdiscipline

door | 23 dec 2016

Het diepe in…
Voor wie in het leger of in het klooster heeft gezeten, de volgende uitleg zal overbodig zijn. Maar voor alle andere Nederlanders is een korte uitleg wellicht welkom- ik wist tot vorige week ook niet wat kadaverdiscipline was (terwijl ik er knettergoed in ben…).

Kadaverdiscipline
De kadaverdiscipline zelfst.naamw. (v.) is blinde, mateloze gehoorzaamheid (bijv. in het leger of in het klooster) om het doel te bereiken. Voorbeeld: `Zich willoos overgeven aan de kadaverdiscipline en alle bevelen/opdrachten uitvoeren om het hogere doel te bereiken, ten koste van alles.

Wilskracht en Geestkracht
Voor mij zegt kadaverdiscipline alles over passievol een doel kiezen (daar zit de vrije ruimte nog om vanuit geestkracht een waardevol doel te kiezen) en er tomeloos naar toe bewegen en streven: elke dag eraan bouwen en alles te geven wat in mijn macht ligt. Daarin ga ik vaak ver over eigen grenzen (vanuit energie, draagkracht en soms waarden en normen) en helaas over die van anderen. We zetten ons ‘voelen’ uit en gaat weg bij onze ziel, ook ik. Het gaat nu over werken vanuit wilskracht, volharding en doorzettingsvermogen: actiegericht: doen, doen, doen!

Van wensdroom naar verzadiging
Op verlangen, hoop en wens ontstaat een nog te creëren doel in onze toekomst. We starten enthousiast en energiek nieuwe patronen en bewegen gedreven naar ons gedroomde punt op de horizon. Op onbeteugelde, maar ook energie slurpende, discipline behalen we uiteindelijk ons gekozen doel en proeven het zoete van de overwinning en worden we vervuld met een intens gevoel van warme voldaanheid. Vaak zie je dat onze voornemens in januari echter verschrompelen en in februari ontzield en levenloos zijn. Hoe houden we het warm, hoe zetten we elke keer toch een klein stapje naar dat begeerde doel?

To Da Bone!
Topsport ís Kadaverdiscipline. Ik heb er jarenlang in gewerkt en mezelf als eerste, maar ook mijn sporters geleerd (of …aangedaan?) hoe je grenzen kunt negeren en er zelfs riant overheen kunt gaan met als gevolg: een hoog rendement. Dit vraagt wilskracht tot op het bot! Daardoor ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out en geef ik daarom met veel passie Vitaliteitstrainingen en coach ik overbelaste managers op dit thema.
Maar goed, kadaverdiscipline zetten we in om alles om het hogere doel te bereiken. Het is een lange reis van tandenknarsende momenten en er doorheen zitten. De kosten zijn hoog. De baten aan het einde van het pad zijn uitgesteld wat het heel moeilijk maakt want ons brein gaat vaak voor de quick fix.

Ik wil iets en wel NÚ!
Je kent wellicht het Marshmallow onderzoek over uitgestelde behoefte bevrediging. Dit is een experiment waarmee wordt gemeten hoe kinderen in staat zijn om uitstel te kunnen verdragen (het kind wordt alleen gelaten met één spekje en de onderzoeker zegt dat als ze er niet aankomen ze -op het moment dat hij terugkomt- twee marshmallows ontvangen. [Lees hier meer over hoe het Marshmallow onderzoek ingericht is en wat de uitkomsten zijn.]

Jouw bron om je doel te bereiken?
Tijdens de opleiding van het ITIP leer ik meer en meer over hoe iets op geestkracht kan worden bereikt. Dit blok eikenhoud op het vuur kan lang en verwarmend branden. Zonder dat je jezelf volledig opbrand. Ook ben ik in gesprek met anderen over hoe zij dit doen, wat een waardevolle en verbindende gesprekken zijn dat. Mijn ex-vriend was altijd vol bewondering over mijn doorzettingsvermogen en vroeg me vaak hoe ik dat deed. Ik had geen idee. Nu weet ik het, en ik voel dat ik dat niet meer kan en het zeker niet meer wil. Weg met die kadaverdiscipline in mijn leven. Maar hoe dan verder? Ik ben nog op onderzoek.
Wil jij delen hoe jij dat doet in je leven en je gekozen doelen? Wanneer merk jij dat je op kadaverdiscipline over gaat, en wat brengt je dat, maar vooral: hoe kan het anders?

Bijdrage van Erna van Lingen

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl