Hahaha, dat heb je zeker op een cursus geleerd?!

door | 20 jun 2023

Deze blog gaat over de aspecten die de ontwikkeling en implementatie van het geleerde in de praktijk in de weg staan. Met het crescendo van de titel van dit verhaal welke me zo bezighoudt als ontwikkelbegeleider.

Stap 1: Van inhoud naar mensen met gevoelens

Een leider start vaak vanuit teamlid en promoveert naar teamleider. En wordt uiteindelijk leidinggevende. Hij/zij houdt zich vanaf dan (of zou moeten) minder met klanten, feiten en cijfers bezig. Het gaat meer om faciliteren, coachen en beïnvloeden van anderen om zo samen te bewegen naar een gekozen doel. En doet dit het liefst op een inspirerende wijze.

Stap 2: wakker vallen

Net als andere deelnemers van trainingen zijn leidinggevende zich in mindere mate bewust van hoe ze overkomen. Alle leren start met feedback: horen hoe je over komt tijdens de 1e indruk en daarna. Daarbij gaat het om ‘ik’ als individu en ‘ik’ als leidinggevende. Wat kenmerkt jou? Hoe wil je gekend worden? Het is belangrijk om anderen om feedback te vragen (op momenten dat jij dit kunt horen, incasseren en dragen).

Stap 3: oei, ik groei

Tijdens het ontwikkelproces komt iedereen zichzelf tegen. Je leert wat je kwaliteiten zijn en wanneer je in je valkuilen schiet. Ook merk je dat je zelf weerstand hebt tegen de op de drempel staande verandering. Als ik als senior trainer en coach voor iedere keer dat ik hoorde “Dit voelt heel onnatuurlijk, zo ben ik niet” een euro kreeg zou ik enkelvoudige miljonair zijn. Vaak vindt de leidinggevende echter dat de medewerker wel en ook snel moet veranderen. En aub zonder weerstand (wand die vinden ze maar lastig).

Stap 4: wat nu?

Dan hebben de leidinggevende iets geleerd en treedt er iets interessants en verbazingwekkends op. Namelijk dat de leidinggevende dingen anders aan wíl gaan pakken maar ze willen NIET dat de omgeving of de ander het merkt. Ze zijn nl. doodsbang om “Oh, hahaha, dat heb je zeker in een training geleerd” te horen. Het wordt daarmee een geheim maar wel eentje die iedereen kent. Wat is dat toch? Waarom zit er schaamte op ‘ik heb iets geleerd en ga het beter aanpakken?

Stap over je schaduw heen!

Ik raad aan er echt open over te zijn: vertel dat je belangrijke dingen geleerd hebt en dat de ander dit gaat merken in de interactie omdat je dingen anders doet. En daarmee wordt hun leven makkelijk maar ook dat van jezelf. Iedereen heeft er blij baat bij.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl