Minister Hugo
In de vorige blog hadden we het over oordeel over de keuzes van management en wat medewerkers elders in het bedrijf daarvan ‘vinden’. Het is net als minister Hugo de Jonge: eigenlijk kan je geen goed doen. Zijn de Coronacijfers boven de R1 en je verlengt de avondklok of lock-down: burgers boos omdat ze klaar zijn met Corona. Als je voorzichtig dingen opengooit zoals de niet-essentiële winkels of de basisscholen opent dan zijn mensen boos omdat het gevaarlijk is en dit de Britse variant ruimte zou geven. Je kunt het gewoonweg niet goed doen.
Mister Johnny
Johnny is een populaire teamleider van de showroom en het MT is zeer tevreden over hem. Hij is loyaal, werkt hard, is goed met medewerkers en klanten. Het bedrijf biedt hem een promotie aan op het hoofdkantoor, inkoopmanager met 2 mensen onder hem. Probleem is alleen dat er nog geen kantoor voor hem vrij is. Johnny is dolblij met de baan maar moet even slikken als hij hoort dat hij tijdelijk een bureau krijgt die bijgezet wordt in de kamer van de CEO Martijn. Maar die reist toch veel en is er toch nooit.
CEO Martijn
Eigenlijk was Martijn toch niet zoveel op reis in die periode. Tja, Corona… Johnny zit nu eerste rang samen op kantoor en hoort alle overleggen, talloze meetingen via Teams, eindeloze telefoongesprekken die over duizenden onderwerpen gaan. Martijn overlegt zelfs met Johnny hoe hij tegen zaken aankijkt. Johnny hoort hoe zijn baas onderzoekt, bedachtzaam afweegt, nuanceert, stevig onderhandelt met als doel: het beste voor het bedrijf, de klanten en zijn medewerkers. Dat vele keuzes ontzettend veel kanten kennen alvorens afgewogen een nee of “Go!” gegeven wordt. Johnny’s oordeel smelt langzaam en hij spreekt met waardering en bewondering over wat zijn baas doet naar collega’s toe. Tijdens zijn coachingsgeprek vertelt Johnny hoe hij zich schaamt over hoe oordelend en zwart-wit hij dacht over het management. Een mooie levensles: niets is als eendimensionaal als de buitenstaander denkt…
“Stel je oordeel uit, wees positief over andermans inzet en bijdrage.
Heb vertrouwen. Waak voor aannames en stel eens een vraag. Wees benieuwd!”