Het Halo-effect

door | 20 feb 2022

Roze bril

Al in 1920 deed Edward Thorndike onderzoek naar het Halo-effect (van het cirkeltje/uitstraling boven een engel ’s hoofd). Als je daar ‘last’ van hebt zie je de ander in een bovenmatig positief licht ziet. Vaak is er één kenmerk welke je waardeert aan de ander waardoor je alles aan die persoon onrealistisch positief vindt. Je neemt aan dat vrijwel alles aan de ander positief is. Helaas is dit een niet zo effectieve en accurate indicator. Het Halo-effect verhindert ons namelijk om meer informatie te verzamelen over de ander (we denken het al te weten immers).

Zijn mooie mensen in het voordeel?

We ervaren sollicitanten in een warme ruimte positiever dan in een koele ruimte. We interpreteren mooie mensen (lees gezichtssymmetrie die goede genen verraden) vaak positiever, aardiger, eerlijker, meer integer en ook intelligenter wat zeker niet waar hoeft te zijn. We zijn ons hier niet bewust van. Als de sollicitant bijvoorbeeld in de lift vraagt aan de interviewer of deze zijn warme koffie even wil vasthouden om zijn schoenveter te strikken… dan is de interviewer al positief gestrikt en fan van de sollicitant!

Observeren en onderzoeken

Willen we, en hoe kun je het Halo-effect tegengaan? Om kort te zijn, dat is nog niet zo gemakkelijk. Onze cognitieve bias zorgt ervoor dat herinneringen uit het verleden je observaties beïnvloeden. Ook boeken, films of andere voorstellingen beïnvloeden dit proces. Wat je wel kan doen is blijven vragen, blijven observeren om meer informatie over iemand te vergaren. Helaas zijn we over het algemeen niet zo goed in vragen stellen: we doen makkelijker aannames. Onderzoek je niet dan kan je later in het proces bedrogen uitkomen als die mooie knappert meer zichtbaar wordt in minder positieve waarden en kwetsend gedrag.

Er wordt ook mooie muziek over gemaakt. Beyonce’s Halo song brengt in deze versie kippenvel op je huid als ze een ernstig ziek kind in het ziekenhuis toezingt. Want Halo gaat ook over de ander zien in zijn waarste, puurste en zuiverste vorm. Hoe is iemands uitstraling en bijdrage in het grotere geheel: onze wereld.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl