Hoe vaak heb jij je ouders zien huilen

door | 1 aug 2018

Waarom is huilen ‘not done’ is in onze (zakelijke) wereld

Wij huilen als uiting van verdriet, pijn, frustratie of boosheid. Maar ook bij grote blijdschap of als we geraak zijn. Dieren huilen niet. Huilen als respons op emotionele prikkels is alleen voorbehouden aan mensen. En we laten het zelden zien aan onze kinderen. Ik kan me niet heugen dat ik mijn ouders ooit heb zien huilen. Jij?

Als baby huilen we om onze behoeften te bevredigen (eten, warmte, troost bij pijn -emotioneel of fysiek). Als volwassene menen we vreemd genoeg dat het een teken van zwakte is. Huilen is een signaal voor mensen om iemand heen. Er is iemand die (tijdelijk) steun nodig heeft, we zijn immers roedeldieren. En waarom huilen we dan niet openlijk waar anderen bij zijn? Op de werkvloer bijvoorbeeld.

Wetenschappelijk onderzoek naar huilen

Onderzoek van de Universiteit van Tilburg wees uit dat als we huilen we ons na 20 min. significant beter voelen dan mensen die het onderdrukken: 85% van de vrouwen en 73% van de mannen voelen zich beter. Mannen huilen minder opvallend, voornamelijk in specifieke situaties (bijv. dood van een naaste). Vrouwen huilen vaker dan mannen. De mannen voelen wel verdriet maar tonen het niet dankzij het ‘echte mannen huilen niet’, geholpen door een scheutje testosteron wat de huilreactie effectief onderdrukt.

Vier redenen waarom je moet huilen

  1. We richten onze aandacht op het verdriet en dit verzacht. Het lucht emotioneel op.
  2. Huilen verlaagt de stress in lichaam en brein: stresshormonen cortisol en adrenaline verminderen nadat je gehuild heeft. Hartslag en bloeddruk dalen ook.
  3. Huilen schept compassie en ondersteuning van anderen om ons heen. Als de draagkracht tijdelijk lager is dan leren anderen je te steunen. Ook versterkt het de sociale band tussen teamleden. Tranen binnenhouden = de ander een leerkans ontnemen.
  4. Huilen is een signaal dat het niet goed met je gaat zonder dat je dit mentaal door hebt. Het kan daarom zijn dat je niet weet waarom je huilt. Neem het signaal serieus en onderzoek. Verdriet welke lange tijd genegeerd of niet gevoeld is kan resulteren in een burn-out of depressie.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl