Hulpvraag stellen

door | 15 nov 2017

Wat onze ouders ons mee hebben meegegeven

Op eigen benen gaan staan is belangrijk voor een opgroeiend kind. Mijn ouders stimuleerden me daarin ook. Maar ook heb ik ergens er zelf van gemaakt dat het een soort van niet de bedoeling is om hulp te vragen. Als kind denk je -in al je wijsheid- de echte boodschap achter een tekst/zin/opdracht/’feit’ van je ouders ontdekt te hebben. Tegenwoordig, in mijn volwassen leven hoor ik van anderen: ‘waarom vráág je me dat nou niet even, dat kan ik toch zo voor je doen!?” #lastig

Definitie hulpvraag

De hulpvraag (zelfst. naamw): vraag in tijden van nood en behoeftigheid, bij verlaagde draagkracht, vermogen of verhoogde pijn of trauma waarmee je anderen om hulp, steun of bemoediging vraagt. Vormen van hulp kunnen zijn: emotioneel, mentaal/analytisch, tijdsinvestering, kracht of financieel. Voorbeelden: `De hulpvraag is het begin van de zorgverlening. En: Een verzoek om hulp of zorg. Dit verzoek kan door een individu zelf worden gedaan. Of door naasten: familie, collega of leidinggevenden of vrienden.

Draagkracht en draaglast

Ieder mens kan oneindig veel dragen. We hebben een hoog draagvermogen met oneindig veel veerkracht. Vallen we als kleuter 100 keer op onze billen; we krabbelen 101 keer op. Die ene keer is essentieel en brengt ons weer in beweging. Tijdens mijn trainingen hoor ik de bijzondere levensverhalen en levenspijn van de ander. En hoe opvallend het is dat zij maar 1 keer vaker op zijn geveerd dan bij hun pakken neer te gaan zitten. Onlangs zat ik in het publiek tijdens de presentatie van Joseph Oubelkas (1980). Hij heeft onterecht 1637 dagen in Marokkaanse gevangenissen vastgezeten. Hij hield zijn rug recht, zette door, groeide zelfs en veerde weer op na talloze incasseringsmomenten mede dankzij de wijze steun van zijn moeder. Hoe bijzonder. Meer over draagkracht kun je lezen in zijn boek “400 brieven van mijn moeder”. Een aanrader. Bekijk het interview met Joseph Oubelkas.

Wanneer vraag jij om hulp?

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl