Imposter syndrome

door | 20 nov 2021

Ken je dat?

Die gedachten die door je heen gaan als je lastige situaties tegenkomt. Die je challenge’n om alles te geven, die je echt uitdagen. Een heuse beproeving dus. En ondertussen denk je: “ik kan dit niet, dit gaat me niet lukken, ik val door de mand, ik word ontmaskerd als professional (ook al doe ik het al 23 jaar), ik ben niet competent genoeg, dit gaat zeker mislukken”.

Wat is het Bedriegers Fenomeen?

De term stamt uit de 70’er jaren die gegeven is aan de persoonlijkheidstrek die dichtbij perfectionisme ligt. Ondanks dat er plenty bewijzen zijn dat deze professional weet wat hij/zij doet en weet is de interne stem zo sterk dat dit beïnvloed hoe iemand zich voelt en dat het succes hen niet toekomt. Ze zien dit als geluk, toeval of behoort eigenlijk aan iemand anders toe. En dichten het niet toe aan hun eigen ervaring, intelligentie of kennis. Het komt iets vaker voor bij succesvolle vrouwen dan bij mannen. En dan nog zijn de cijfers hoog: 2 op de 5 succesvolle professionals heeft er last van. Vaak ligt er een pestverleden of eisende ouders aan ten grondslag.

Wat kun je eraan doen?

Als eerste: je bewust zijn van dat je oordelend bent over je eigen prestaties. Heb het erover met anderen, je zult verbaast zijn dat velen het herkennen. Mensen die jij hoog hebt zitten. Als tweede: ontwerp een oneliner en/of mantra die je helpt in onzekere tijden. Die van mij luiden:

  1. Ik ben goed in andere dingen
  2. Ik kan dit wel! Dit gaat me lukken

Mail me welke voor jou werken. Ik ben altijd op zoek naar meer helpende gedachten die me zelfverzekerder laten voelen 😉

Wil je er meer over lezen? Dan raden we dit boek aan van dr. Sandi Mann:

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl