Een leven lang leren
Toen ik na de Mavo door wilde naar de Havo, was dat voor mij pas het begin. Voor mijn vader was mijn ontwikkeling echter klaar na de Mavoperiode: “Je hebt toch al een diploma? Waarom nog doorleren?” zei hij.
Ik denk dat mijn vader faalangstig was. Iets waar ik gelukkig geen last heb. Leren is leuk, en een fantastische verrijking en het brengt me veel in mijn leven.
Deelnemers aarzelen soms ook
Tijdens de training (met trainingsacteur) zie ik sommige deelnemers ook terugdeinzen. Ten overstaan van je collega’s in de rekzone gaan om fouten te maken: dat is geen sinecure. Vanuit mijn topsport ben ik gewend net zo lang door te trainen tot het doel bereikt is en mijn zwemsters werden radeloos van mijn fameuze “nog één keertje” (vervolgens zei ik dat dan 80 keer ;-).
Uitnodigen en beweging belonen
Hoe krijg je de weifelende medewerker toch aan het oefenen en leren? Ervaren acteurs hebben daar zo hun handigheidjes voor. Ze laten de stuurse deelnemer eerst met rust en op het moment dat deze de mond open doet (want deze beter wetende stuurlui staan wel aan de wal) en nodigen ze dan uit het een keertje voor te doen voor de oefenende collega. Eureka! We hebben momentum gecreëerd. En dan kunnen ze vaak wel de stap zetten.
Waarom doorleren slim is…
In Nederland is een derde van de inwoners hoger opgeleid. Dit heeft veel positieve consequenties voor o.a. gezondheid, geluk en inkomen. Maar na de opleiding ben je er nog niet. Krachtig communiceren en goed beïnvloeden leer je in namelijk tijdens coaching en in Persoonlijke Effectiviteitstrainingen. Een leven lang leren dus. Veel plezier!
Wil je meer informatie over opleidingsniveaus en inkomen, man/vrouw verhouding en arbeidsduur van onze werkzame beroepsbevolking dan vind je deze via de website van het CBS:
Bijdrage van Erna van Lingen