Mijn kwetsbare moment in de trein (maar ook heel stoer)

door | 20 mrt 2022

Ik snap het niet: paniek!

Ik moest ooit tijdens een opleiding Projectmanagement iets uitleggen over het Kritieke Pad. Nu moet je weten dat zaken die gaan over iets wat maar aanleunt tegen rekenen, wiskunde of cijferen niet mijn sterke punt is. Ik heb dyscalculie. En nu gaf ik een opleiding waar deze ellendige projecttool in zat. Ik had een groot probleem want hoe ik ook zelf studeerde en herlas wat dit betekende, ik kwam er niet uit.

Noodgreep

Tot op de dag van vertrek snapte ik het eigenlijk nog steeds niet. Als ik nog wil voorbereiden reis ik soms met de trein en dan 1e klas. Met bibberende knieën en gierende zenuwen en een enorm gevoel van schaamte ben ik toen gaan staan in de 1e klas. Ik vroeg vrij luid: “Wie kan me uitleggen hoe het Kritieke Pad werkt?” En tot mijn verbazing was er een man die meteen enthousiast zei: “Kom maar hier, ik leg het je uit, waar heb je het voor nodig?” Ik kon mijn geluk niet op! Echte ridders bestaan nog.

De ander willen helpen geeft een high gevoel

Als we de ander helpen vinden andere mensen de helper aardiger. De helper ervaart zelf een gevoel van beloning. Het hormoon dopamine is ons beloningshormoon. Doe ik iets goeds voor een ander dan voel ik me er zelf beter bij. Oxytocine is het hormoon welke verbinding brengt tussen mensen en stimuleert dat we geven aan de ander. Zo gaf ik dus ook iets aan de man die mij het uitlegde.

In de zaal…

Bij binnenkomst op de locatie zei ik meteen tegen de groep: “Ga zitten, luister, we beginnen meteen: ik leg je het Kritieke Pad uit, interrumpeer me niet, I will only say this once… 😉

Ik ging van start, legde uit, begreep het zelf ook nog en de groep was helemaal tevreden. Vooral toen ze hoorden wat ik had gedaan in de trein: we moesten er allemaal hartelijk om lachen. Ik zelf ook. Ik voelde me kwetsbaar en vol schaamte in de trein, maar ook heel moedig dat ik dat durfde!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl