Mijn zes favoriete TedX talks: Ideas worth spreading!

door | 1 mrt 2023

Wat is het ook alweer?

Even een korte uitleg over het mondiale fenomeen Tedtalk. In 1984 ontstond de eerste toevallige Tedtalk in Silicon Valley. Daarna lag het 6 jaar stil alvorens het begon te groeien in 1990. Ted staat voor: Technology, Entertainment en Design maar tegenwoordig vindt elk topic tussen wetenschap, humanitair, techniek, psychologie, cultuur, universum, natuur, business, persoonlijke ontwikkeling, voeding en kunst zich in de lijst van Tedtalks, in meer dan 100 talen! Het verspreid ontwikkelingen en ideeën onder comunnities die zijn weerga niet kent. Ted is een non-profit organisatie met als oprichters en eigenaren Harry Marks en Richard Saul Wurman met als thuisbasis Vancouver Canada.

Inspiratievolle sprekers

Sprekers vertellen in kort tijdsbestek (vroeger in 22 min, later 18. min en tegenwoordig zelfs in 15 min.) bevlogen over hun onderwerp. De X achter het woord Ted betekent dat het een zelfstandig georganiseerde presentatie is (de zgn. free licence talks).

Een breed scala aan sprekers worden uitgenodigd om te vertellen over hun onderwerp. Bijvoorbeeld: Al Gore, Jamie Oliver, Sean M. Carrol, Elon Musk, Stephen Hawking, Jane Goodall, Bill Gates, Dolph Lundgren, Bono, Larry Page, Leana Wen, Jeff Bezos, Julian Assange, Sting en 13 Nobel prijs winnaars. En de meeste Tedtalks kun je gewoon op hun website bekijken.

Mijn zes meest favoriete Ted talks

Ik ben enorm fan van de Tedtalks. Ze zijn compact, met een persoonlijke twist, bevlogen en inspirerende sprekers met prachtige interessante onderwerpen. Hier mijn top zes Tedtalks:

  1. Brene Brown met The Power of vulnerability en Listening to shame
  2. Mark Bowden met The Importance Of Being Inauthentic
  3. Chimamanda Ngozi met The danger of a single story
  4. Alan Watkins met Why you feel what you feel
  5. Malala Yousafzai met Activism, changemakers and hope for the future
  6. Jane Goodall met How humans and animals can live together

Veel kijk en leerplezier!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl