Ons Calvanistische reflex

door | 6 apr 2014

Ik verbaas me er keer op keer over: de Nederlandse kritische kijk op- en negatieve uitlatingen over andermans prestaties en gedrag. Hoe komt het toch dat we zo moeilijk onze waardering uiten? De kritiek op het Songfestival lied van de Common Linnets was massaal maar het duo werd met het prachtige lied tweede!

Weg met het compliment…?
Op de barricaden gaan we, overtuigen elkaar van het feit dat een compliment geven niet nodig is. “Dat overdreven Amerikaanse gedoe willen we hier niet”! Dat er tussen de Amerikaanse vorm van positiviteit en onze pessimistische reactie ook nog andere mogelijkheden liggen krijg ik maar lastig verkocht. Zulk een minder positieve houding van mijn Medelander herken ik als synchroonzwemtrainster maar al te goed. Wij kijken kritisch naar wat er níet goed gaat. De prestatie moet perfect en synchroon uitgevoerd worden. Een vrijwel onmogelijke opgave met 10 zwemsters. Terugkijkend zie ik dat ik veel positiever had kunnen zijn.

In de kiem wil ik het nu smoren: die weerstand tegen Het Compliment. Misschien is het onze Calvinistische reflex? Is het deze Frans-Zwitserse theoloog-reformator die ons volk leerde dat je zuinig moet zijn met waardering geven en dat je beter kritiek kunt hebben over anderen? Wat een onzin.

“Goed gedaan jochie?”
Kom op mensen! Dat kan toch anders? Als je een compliment ontvangt is dat iets bijzonders en fijns. Dit compliment zegt iets over hoe de ander de wereld in kijkt en jou als medemens ziet, apprecieert én je dit teruggeeft. Waardevrij en oprecht. Wat een mooi geschenk. Een compliment verbind ons. Iedereen heeft ze nodig: je voelt je gezien en erkent als mens. Je hoort erbij.

Verzoek
Ik wil een verzoek doen? Wil je deze week met een positieve blik om je heen kijken? En iemand in je omgeving een compliment geven voor iets wat hij of zij doet waar jij je prettig bij voelt? Dat kan over iets wat bijzonder is of over iets wat heel normaal is. En onthoud: een compliment is als een warm bad: rijkelijk gevuld tot aan de rand met heerlijk badschuim. Leid je compliment in, neem de tijd, gebruik positieve woorden, wees specifiek en glimlach vooral.

Veel plezier samen!
[vc_button title=”Abonneren” target=”_self” color=”wpb_button” icon=”none” size=”wpb_regularsize” href=”https://visiepoint.nl/abonneren”][vc_single_image image=”3572″ img_link_target=”_self” img_size=”125×25″ img_link=”http://twitter.com/visiepoint” el_class=”twittericons”][vc_single_image image=”3568″ img_link_target=”_self” img_size=”171×25″ img_link=”http://twitter.com/empathiecoach” el_class=”twittericons”][vc_column_inner width=”1/2″][/vc_column_inner][vc_separator][vc_row_inner row_style=”nostyle” image_repeat=”no-repeat” el_class=”Kop”][vc_column_inner width=”1/4″][vc_column_text animation=”no_animation”]

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl