Professioneel een open dagboek zijn?

door | 20 feb 2021

Onveiligheid in een groep

Onlangs sprak ik met een collega die worstelde met wanneer moest je open en eerlijk zijn in groepen. Ze was nog een junior en voelde zich sinds kort onveilig in groepen. Sommige deelnemers voelden dat aan en oefenden druk op haar uit om zich bloot te geven en vervolgens haar later aan te vallen of te manipuleren. Zo vertelde ze dan open en kwetsbaar iets over zichzelf en de keer daarop werd ze aangevallen, belachelijk gemaakt en gepest. Nu worstelde ze met contact maken met groepen en zat daarbij op slot.

Selectief authentiek

Ik herkende dit thema wel. Lang geleden liep ik in de valkuil te veel van mezelf te vertellen vanwege een indringend life event. Deze kwam als een boemerang terug in de vorm van kritiek op mij in mijn rol als trainer. Ik zou onprofessioneel zijn. Dit maakte dat ik lange tijd daarna zeer selectief was met zaken delen over mijn privéleven. Tot iemand naar me toe kwam en zei: “Ik denk dat je een heel leuk mens bent maar ik ken je eigenlijk niet. Dat maakt het voor mij uit balans omdat ik wel openheid geef en jij niet. Ik kom dan moeilijker tot leren. Ik vind het fijn je een beetje te leren kennen”.

Kak, dacht ik, ook weer niet goed! Toen leerde ik van een wijze oudere trainster dat je selectief authentiek kunt zijn: bewust kiezen wat je wel en niet deelt. Voorbeelden die te maken hebben met het onderwerp maar ook niet heel veel meer.

Pay it forward

Die term kennen wij niet in het Nederlands. Het gaat over iets wat je leert of waarin je verrijkt werd door iemand door te geven aan de volgende die dat dan weer op zijn beurt doorgeeft aan de volgende. Kennis is nl. van iedereen. De term selectief authentiek zijn resoneerde wel bij de junior collega. Ze zou er eens op letten en bewuster afwegen. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij dit te boven komt en een meer ervaren en professionelere procesbegeleider wordt. Net als ik 😉

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl