Verslaving

door | 4 dec 2014

Game over?
Ik was onlangs op een groot Human Resource-congres in Den Haag. Eén van de workshops waar ik naar toe ging was ‘Verslaving, risico op de werkvloer’. Het woord verslaving moet u zien in een brede context. Want bij verslaving denken we doorgaans aan alcohol of drugs. Echter, ook gok-, game-, seks-, medicijn- en internetverslaving behoren tot de lange lijst van verslavingen.

Sporten
Nu is een blog geen blog als er niet iets persoonlijks in zit. En nee, ik heb volgens mij geen last van enige vorm van verslaving. Oké, ik geef toe dat ik van mooie wijnen hou en één fles wijn drinken gedurende de avond de volgende dag geen probleem oplevert. Aan de andere kant sport ik 4 tot 5 keer per week dus dat zou eerder als verslaving in aanmerking komen. Maar alle gekheid op een stokje, wat doe je als je iemand kent die geen rem kan zetten op het ondergaan van een genot? Of een pijn stilt met de verslaving…?

Die ene collega…
HDe workshop bracht mij terug in het verleden waarbij ik een collega had die vrijwel elke dag tot 3 uur ’s nachts zat te gamen. Bij een puberkind kon ik mij daar nog wel iets bij voorstellen maar bij een volwassen man was dat voor mij nieuw. Hij klaagde dan ook menig ochtend dat hij erg moe was.
Wat mij verbaasde was zijn kalme reactie op de vraag: Zou je dan niet eens vroeger naar bed kunnen gaan, dan? Het antwoord was “Ja maar als ik online met iemand in San Francisco speel kan ik moeilijk de wapens neerleggen en mijn bed opzoeken.”

Ontkenning
Als je bovenstaande tekst terugleest dan heb je niet het idee dat er sprake is van een verslaving. Het klinkt simpelweg niet erg genoeg. Geen geslaap onder de brug, geen zwaar verwaarloosde omgeving c.q. persoon en ook geen zwaar psychiatrische geval waarbij alle zorg uit de kast moet worden getrokken. Niets van dit alles. Misschien daarom wel is zijn dit soort verslavingen vaak moeilijk te traceren. Want één van de kenmerken van de verslaving is ontkenning. Niet alleen voor diens omgeving maar ook voor de verslaafde zelf. Aan de hand van kleine signalen krijgen we een handreiking om na te gaan wat er speelt bij zo iemand.

Persoonlijk wens ik dat het goed gaat met hem. Het gamen zal hij vast en zeker nog doen.
Wellicht iets voor game-bouwers. Een schietspel waarbij je uiteindelijk in je bed beland als je wint! Game over.

Hoebinald Martha is trainer/coach
op het gebied van integriteitsvraagstukken bij HM Submerge
Linkedin

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl