Visualiseren en helpende gedachten

door | 1 feb 2024

Ons gehandicapte brein

Weet niet zo goed het verschil tussen wat nep is en wat realiteit is. Dat is onhandig omdat we in herinneringen/discussie’s van alles erbij produceren (daarom zijn getuigenissen ook zo onbetrouwbaar) en gaten in onze memory dichten met gefabriceerde fantasieën. We willen wel dat het waar is maar het is feitelijk niet zo. In dit interview met dr. Elzabeth Loftus leer je meer over waarom je beter niet heeeel zeker kan zijn van iets wat je eerder gezien of gezegd hebt.

Wanneer het juist handig is

Een voordeel is dat we ons brein ook ten positieve kunnen beïnvloeden. In de sport (en daar heb ik 30 jaar in ‘gewerkt’) zijn ze goed om dit in te zetten om hun prestaties nog beter te maken. Albert Ellis legde de basis voor de sportpsychologie en zijn REBT-theorie (Rationeel effectiviteites Behaviour theorie/training/therapie) wordt breed gebruikt in o.a. communicatie trainingen en therapie. Hij ontdekte dat onze gedachten bepalen hoe we ons voelen. Ik schreef er al eerder een blog over die je hier vindt.

Heb jij een eigen mantra?

Om de REBT even in te koken: het helpt je brein om een helpende activerende en vertrouwen gevende one-liner in je leven te hebben. Die van mij luidt: “Ik ben goed in andere dingen zoals… [en dan noem ik er 1 of 2]”. Deze zet ik vooral in als anderen me opmerkzaam maken van dingen waar ik minder goed in ben. Continue helpende aanmoedigende zinnen tegen jezelf zeggen heeft zin. Dat laat deze topsportster zien in dit mooie filmpje.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl