Voorjaarsschoonmaak: de aandrang tot ont-dingen

door | 9 apr 2015

Iedereen aan het consuminderen?
Afgelopen maand sprak ik maar liefst drie vriendinnen die actief en wekelijks bezig zijn met ontrommelen. De zee aan spullen benauwt hen. Ze raakten aan opschonen om ruimte in huis en hoofd te creëren. Een nieuwe trend lijkt het, als reactie op het kapitalisme en haar overheersende streven naar hebben: “the cult of less”.

Rommel staat voor onaffe projecten
De ene vriendin is onlangs van een ruime Amsterdamse School-woonhuis naar een appartement verhuist. Ze werd overvallen door haar enorme hoeveelheid aan bezittingen. Prachtige serviezen, weinig toevoegende hang-sta-legdingen, stapels kleurrijk beddengoed, leuke bijzettafeltjes/kastjes die net ergens tussen pasten. Daarnaast overvolle kledingkasten, sieraden en rijen schoenen en tassen. Spullen waar ze heel druk mee was. Dingen hebben namelijk tijd en aandacht nodig zoals onderhoud, zoeken naar-, op de juiste plek terugleggen/categoriseren en verzekeren. En nu wil mijn vriendin haar voorheen verloren gegane tijd in echt waardevolle zaken in het leven steken.

Een andere vriendin ziet haar rommel als talloze eisende to-do-projectjes. En deze onaffe projecten gaven haar onrust in het hoofd. Ze heeft nooit tijd voor haar prullenboel door haar intensieve baan en drukke gezinsleven. Het al luider roepende verdorstende oude kastje bleef maar wachten op die frisse schilderbeurt.
Weer een andere vriendin is rücksichtslos gestopt met consumeren. Meerdere mensen luidden als hun Nieuwjaar voornemen een shopstop in: een maand, half jaar of langer niets meer kopen. Iets voor jou? Ik overweeg het sterk. Ontketent in mijn vriendinnen is nu de aandrang tot kordaat afrekenen met overbodige spullen.

The-100-things-challenge
Zelf was ik enkele jaren geleden al geïnspireerd doordat een deelnemer in een van mijn trainingen enthousiast vertelde over de Amerikaan Dave Bruno die zijn bezittingen terugbracht naar het bizarre aantal van 100 items.

Zonnebrillen opmaken
Thuis gekomen leert een telling van mijn badkamer me dat daar -verbazingwekkend genoeg- 74 dingen huisden. Ik inventariseerde verder in mijn huis lukraak zeven (!) zonnebrillen, twaalf make-uptasjes en 20 bloemenvazen. Het spul staat maar te liggen en heeft nauwelijks waarde voor me. Wat moet ik er mee? Terzijde: ik heb, net als u, maar één neus. Ik ben dus al jaren mijn zonnebrillen ‘aan het opmaken’. En het zoveelste ‘omkopings-make-up tasje’ van mijn drogist weiger ik gedecideerd. Mijn boekenkast is inmiddels vrijwel leeg (ik lees boeken meestal 1 keer): gedoneerd aan de roeivereniging die zo spaart voor een nieuwe roeiboot. Weer een goede daad!
Ook ik ken dus de anti-spullendrift. Heerlijk voelt het: het geeft me eenvoud, meer kwaliteit van leven, rust in het hoofd en simpelweg overzicht. Mijn moeder snapt er maar weinig van. Ze is als voormalig kattenbeeldjes verzamelaar dol op prullaria en memorabilia. Ze zegt dat ik doordraaf en vind mijn huis kaal worden. Ze kan er niets mee.

Spullen zijn geen herinneringen
Vaak geven we zelf betekenis aan dingen. Dat is prima en fijn. De echt waardevolle zaken moeten we zeker bewaren. Maar spullen blijven dingen aan het einde van de dag en we zijn maar tijdelijk de bezitter van iets. Mijn inmiddels gerenoveerde prachtige antieke eiken tafel overleeft mij heus. Wat zou hij vóór mij meegemaakt hebben, als archieftafel van het Gemeentehuis van Rheden? En wie zou er ná mij samen aan eten, spelletjes aan spelen, kleurplaten op maken en discussiëren met vrienden over Grote Levensvragen, vraag ik me af.
Vraag je af of een item echt essentieel is voor jouw levensgeluk? En wat is minder waardevol of overbodig? Durf deze categorie gewoon weg te doen: overboord ermee! En waak voor de Verraderlijke Gedachte: het komt ooit vast nog eens van pas…

Decluttering gaat helaas niet vanzelf: het vraag constant inzet, tijd en lef want we zijn het consumeren zo gewend en worden aan alle kanten door vaardige marketeers bestookt om vooral te kopen. Begin met kleine stapjes: bijvoorbeeld met die rommelige lade en ga daarna rigoureus te werk.

P.s. Het piepkleine frêle Chinese porseleinen kopje van mijn lieve oma staat nog steeds te prijken op de karaktervolle antieke theewagen van mijn andere oma. En dat hou ik mooi zo. ☺

Voel je ook de behoefte om te ontrommelen?
Hoe ga je te werk? Hieronder een aantal tips hoe in beweging te komen:

  1. Digitaliseer waar mogelijk (foto’s, CD’s/muziek etc.) en doe deze dingen daadwerkelijk weg.
  2. Doneer waardevolle spullen aan bekenden
  3. Doneer of verkoop aan onbekenden via Twitter, Facebook of Marktplaats
  4. Repareer: zilver poetsen, naadjes/knopen vastnaaien, technische apparaten laten repareren, meubelen naar de timmerman en kleding naar de stomerij voor de broodnodige opfris.
  5. Gooi weg: kapot, onhelpbaar vies of gewoon ‘overleden’. In de kliko ermee! (sorteer wel even papier, groen, plastic of grijze kliko).
  6. Doneer aan een goed doel of de Kringloopwinkel (kies liever voor een niet-commerciële winkel zoals Terre des Hommes, zie bijvoorbeeld:
    https://www.facebook.com/pages/Terre-des-Hommes-Arnhem-Presikhaaf/271007409720262?ref=stream

Een andere optie om op te ruimen:
1. Maak een lijst van alles wat je hebt (geen sinecure!)
2. Streep elke week minimaal tien dingen weg
3. Stop deze items in een doos uit het zicht
4. Als je ze na een maand nog niet hebt gemist kijk in welke hierboven genoemde categorie ze vallen en handel daarnaar
5. En… koop uiteraard niets nieuws (tenzij vervangingsaankopen) door deze plekken, hoe gezellig ook, zo veel mogelijk te omzeilen:

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl