Waarom we trauma onderdrukken…

door | 1 apr 2023

Schuld en schaamte…

Toen ik buiten stond overviel me een gevoel van unheimische onveiligheid. Ik kon er mijn vinger niet opleggen maar voelde me vies en schaamde me. Ik was net bij een arts geweest waar ik op zondagavond terecht kwam nadat ik met twee lieve synchroonzwem-pubers afgereisd was naar Bordeaux waar zij een trainingskamp gingen beleven. Tijdens die reis ontdekte ik overal over mijn lichaam galbulten. Ik toonde die niet aan de meiden, ik wilde de pret niet drukken en hun ongerust maken.

Kids gedropt

Nadat ik de rit naar Bordeaux volbracht had en de meisjes rond 18 u had afgezet bij hun chateau reed ik door naar de dorpsarts. Ik kon in mijn roestige Frans uitleggen hoe ziek ik me voelde. In zijn onderzoeksruimte liet hij me uitkleden op mijn ondergoed na en onderzocht mijn klachten. Toen vroeg hij me mijn BH uit te doen. Dat was eigenlijk raar want de bulten op die plekken waren identiek aan de rest overal op mijn lichaam en die had hij al gezien. Het voegde niets toe. Maar ik deed het wel… Ik heb geleerd te luisteren naar autoriteit: in dit geval een arts.

#METOO

Tijdens de #METOO discussies houd ik me angstvallig stil. Eén op de drie vrouwen maakt dit mee. Ook ik ben misbruikt. Voor mij waren het veel onveilige plekken: binnen de familie, in het zwembad waar ik 5 tot 7 keer per week was en tijdens reizen. Dit heeft me beschadigd en gevormd. Ik herken grensoverschrijdend gedrag van mannen niet en voel me meer veilig bij vrouwen.

Tijdens mijn werk als sessiespecialist in de Verslavingskliniek

Veel verslaafden hebben bovenmatige ellende in hun leven meegemaakt. Trauma wil men niet voelen en om dit te onderdrukken raken zij verslaaft aan middelen of gedrags-en patroonverslavingen. Zo ontwikkelen we perfectionisme, verslavingen en nog wat andere “copingmechanismen” die ons helpen om eigen ellende niet te voelen.

Als mijn cliënten in de kliniek vertellen wat ze hebben meegemaakt voel ik zo met ze mee. Ik heb geen oordeel en kan ze daardoor goed helpen in hun onderzoek en verwerking van hún levenstrauma. De stappen die ze durven te nemen neem ik met ze mee. Met liefde, steun en duidelijkheid.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl