What does not kill you…

door | 1 nov 2023

Makes you weaker! Weet jij wat je collega heeft doorleeft, heeft moeten incasseren? Oordeel niet maar stel een vraag. Want trauma heeft je niet sterker gemaakt. Het heeft je getraumatiseerd:

Trauma heeft je hart gebroken, je ziel verzwakt, je karakter vervormd en je zenuwstelsel gedereguleerd en je ziel voor altijd beschadigd. Het heeft je herinneringen en IQ aangetast, het maakt je een people pleaser en een perfectionist. Je eigen grenzen voel je niet en kun je niet aangeven. Hierdoor incasseer je onevenredig veel van anderen wat pijn doet.

Trauma verandert je brein omdat je altijd in flight of fight modus stond en staat, het veroorzaakt onrustige en/of slapeloze nachten, waardoor je altijd intens moe bent. Het veroorzaakt verslavingen om maar niet te hoeven voelen omdat het de zo nodige dopamine geeft die je niet van mensen kreeg. Je doet alles het liefst alleen, je durft niemand te vertrouwen. Trauma maakt connectie maken met anderen moeilijk; je durft en kan geen hulp vragen omdat je die immers toch nooit kreeg. Het geeft je Complex posttraumatische stress disorder vaak zonder dat je je dit beseft…

Trauma maakt je depressief, verdrietig en boos, je kreeg hierdoor suïcidale gedachten. Het ontneemt je regelmatig de wil om verder te leven, omdat mensen het slachtoffer aanvallen i.p.v. de dader(s) aanpakken. Trauma maakt dat je geen plezier kunt maken. omdat je verleerde te kunnen spelen en te ontspannen je kan geen blijdschap voelen omdat trauma angstaanvallen veroorzaakt en sociale terugtrekking waardoor je eenzaam wordt.

Lief mens, wat heb je veel doorgemaakt! Je bent een echte overlever.

Ps. Voor mensen die tegen andere mensen zeggen: “What doesn’t kill you makes you stronger”. Bedenk eens: waar had deze persoon kunnen zijn in haar/zijn leven zonder al het incasseren van trauma…? Verder, veel verder…! Zullen we afspreken dat we met deze ellendige en onzin tekst gaan ophouden? Dank je wel, namens 50% van de populatie die, vaak zonder dat ze dit beseffen, overlever zijn van trauma met een hoofdletter T of met een kleine letter t. En ieder mens moet ongeveer 30 trauma’s incasseren in zijn/haar leven. Jij ook. Luister dus met empathie, ga het niet “oplossen” of weg-peptalken. Bron: o.a. boek: Het bevuilde nest van José Al: In ‘Het bevuilde nest’ belicht José Al de specifieke sfeer van het opgroeiende kind in een gezin waarin beide ouders onveilig zijn en emotioneel onvolwassen voor het kind, het huis is geen thuis. Met als gevolg een gedesorganiseerde binding door vroegkinderlijk- en transgenerationeel trauma. De onderbelichte groep slachtoffers in onze maatschappij zijn mensen met vaak onzichtbare breuken die ze vanaf hun vroege kindertijd met zich meedragen, omdat ze geen veiligheid ervaren hebben binnen het eigen gezin.  José schetst onverbloemd een haarscherp beeld van de wereld van slachtoffers, getuigen èn plegers en de levenslange gevolgen van een onveilige binding door alle vormen en kleuren van kindermishandeling. Of dit nu passieve of actieve vormen van misbruik, verwaarlozing en huiselijk geweld zijn. Wat belangrijk is, José reikt met dit boek de hand naar lotgenoten om de moed te vinden om te kiezen voor leven in plaats van overleven. Ze maakt haar lezers opmerkzaam op de signalen van onveilig opgroeien in een sfeer van chronische stress, door de kenmerken van de subtiele en stille alarmen helder te markeren en duiden. Zodat kinderen in onveiligheid tijdig gehoord, gezien en erkend worden. Dat daders benoemd kunnen en mogen worden zodat we leren en dit voor toekomstige kinderen voorkomen kan worden.  

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl