Lekker uitgerust?
Tijdens de vakantie laden we de batterij weer op en hebben tijd om onze energiegevers weer op te zoeken. In Coronatijden is op vakantie gaan echter niet ‘gewoon maar op vakantie gaan’ dankzij de Coronacheck app en alle bewijzen die we moeten overleggen bij het over de grenzen gaan. Onze batterij is echter weer gevuld om alle (werk)ballen in de lucht te houden die straks weer op ons afkomen. We weten echter ook dat na ong. 2 a 3 weken het gevoel van uitgerust als sneeuw voor de zon is verdwenen (en soms nog sneller!). De ratrace die ons allen in de greep houdt is ijzersterk.
“Na” Corona
Onze economie heeft een opdonder gehad van Corona (ook al hadden we diepe zakken) en het is bijzonder lastig om aan kwalitatief personeel te komen. Vooral in de horeca en techniek. Voor het eerst hebben we meer vacatures dan werkzoekenden. De collega’s in de teams waar tekort aan personeel is werken zich een slag in de rondte. Wat we trouwens altijd al doen. We zijn niet zo goed in voelen wanneer de vlotter op de bodem van de (energie)tank ligt. Hoe is dat bij jou?
Onze energie is niet oneindig
Energie is lastig te ‘meten’ of te weten. Het is meer op gevoel, iets waar we meestal niet zo bij stilstaan. Echter, als een team of individuen meer gaan klagen en de verzuimcijfers oplopen kunnen we stellen dat dit belangrijke signalen zijn omdat medewerkers moe zijn. Hierdoor zijn we minder creatief om problemen op te lossen en de handen aan de boorden te zetten.
Werkgevers en leidinggevenden zijn verantwoordelijk…
voor de gezondheid van hun team en de individuele medewerker. Hoe raak je in gesprek over energie? Durf je zelf als manager/teamleider te zeggen dat het je soms te veel is? Hoe voer je het gesprek hierover in de overvolle agenda? Vaak zegt een leidinggevende de Bila’s af omdat er geen tijd voor is.
Zes tips om energie beter te managen
- Wees open over je eigen energiebalans. Voer het gesprek over draagkracht en draaglast. Tijdens een dag-of weekstart kun je daar wat over zeggen.
- Heb geen oordeel over de energiebalans van de ander. De een heeft nu eenmaal meer energie dan de ander.
- Kijk naar helpende patronen in je energie managen: durf de ander aan te spreken over leef, eet en beweeg patronen op een respectvolle en rustige wijze.
- Pas op met radicale veranderingen die veel aanpassingsvermogen (lees energie) kosten. Voel als leidinggevende hoe de veranderingsbereidheid is. Kan een verandering er nog bij? Maak kleine stapjes en spreek je waarderend uit over wat al wel lukt.
- Varieer met interventies: we willen ook niet elke dag bruine bonen eten immers. Vraag wat de ander nodig heeft, wissel helpende acties en patronen af onder de medewerkers. Maak nieuwe afspraken, rouleer taken en sta toe dat mensen op afwijkende tijden starten en naar huis gaan. Heb vertrouwen in dat het werk heus afkomt.
- Ontwikkel teamverantwoordelijkheid: samen hebben we een klus neer te zetten. We werken niet op eilandjes: niet individueel en niet binnen teams. Samen helpen we de klant. Pak dus elkaars taken op en help de ander als deze te weinig tijd heeft. Let wel op de pappenheimers…
Let op jezelf en zorg voor elkaar!