Het verschil tussen de vast mindset en de groei mindset.
Ken je dat? Dat je zegt over je collega: “Piet?, die leert het nooit!”. Op dat moment ben je ervan overtuigt dat deze persoon zijn plafond heeft bereikt in zijn leren, ontwikkeling en groei. Velen van ons zijn ervan overtuigt dat we, op het moment dat we volwassen zijn, volgroeid en ‘klaar en af’ zijn. Dat we in beton gegoten zijn en dat er niets meer ‘bij’ kan of verandert kan worden. In trainingen horen we vaak: “Die medewerker, die heb ik maar opgegeven, die wil niet veranderen, die is nu eenmaal zo”. Dat is de vaste mindset ten voeten uit. En deze mindset houdt het gedrag van de medewerker/collega in stand, en inderdaad: hij/zij zal dan nooit verder groeien.
Je mindset heeft ontzettend veel impact op je inzet en successen welke je behaald. Pipi Langkous zei het zo mooi: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Wat een prachtig zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen. De volgende zes punten helpen ons:
- Tegenslag: bij lastige situaties (zoals Corona bijvoorbeeld) hebben we nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het oude werkt immers niet meer. We moeten ons wel aanpassen en zijn daartoe ook heel goed in staat. Als je denkt dat de ander een plafond heeft in ontwikkelen dan geloof je dat intelligentie statisch is. Dat is niet zo, evolutionaire ontwikkeling heeft bewezen dat de mens zich heeft ontwikkeld van aapachtige primaten op vier voeten naar de huidige tweevoeter: Homo Sapiens.
- Zelfvertrouwen: ondanks dat anderen misschien op jou de statische mindset van toepassing vinden heeft het durven vertrouwen en leunen op je eigen weten (op een diepere oerlaag) dat je het wél kan een enorm positief effect. Korte helpende zinnen als: “Dit gaat me lukken”, helpen je voorwaarts te gaan met zelfvertrouwen en kracht. Je bent niet wat je kunt. En competenties en intelligentie groeien bij aandacht en tijd.
- Uitdagingen, valkuilen, hindernissen en barrières. Verwelkom ze! Kijk ernaar met een blik van: wat kan ik hier nu van leren? Het leven test je. Dit maakt je sterker. Je leert over jezelf in een nieuwe situatie. Rijker ga je er aan de achterkant uit dan dat je erin ging. Over een paar jaar denk je, “Dat?, daar ben ik zo aan voorbij!”
- Vraag feedback in plaats te wachten tot je het krijgt (vaak minder positief en gaan vaak over je vorig opgebouwde competenties, oud nieuws dus). Durf ook te vragen naar wat je al goed doet. Wat je vooral in stand moet houden en wat verloren gaat als jij niet in Project X zou zitten. Dit sterkt je zelfvertrouwen. En vraag ook waar je groeikansen zitten. Wat zou nóg meer in kunnen verbeteren?
- Trek je op aan mensen die voor je op je pad lopen. Zorg dat je het slechtste jongetje in de klas bent, dan maak je reuze stappen naar een volgend niveau. Bij sporters zien we vaak dat ze een groeispurt maken als ze van trainer of ploeg wisselen. Blijf dus niet te lang hangen bij een manager, team of organisatie (ook positief voor je salaris!).
- Als laatste: discipline & doorzetten: voel hoe je draagkracht er voor je is, dat er meer energie en kracht in je zit dan je op je donkerste dagen denkt. Je kan zoveel meer dan anderen vinden. Zet door, vind kansen, momenten, krachten die heus in je verborgen zitten. Mensen met een groei mindset pakken tegenslag aan als kans om te leren.
- Bonustip: neem hulp aan als je die geboden wordt, je hoeft het niet alleen te doen.