Zo, dit was de theorie, dan gaan we nu over naar de praktijk…

door | 1 dec 2020

De organisatievraag: de theorie

Leer onze mensen coachen. We geven 40 uur op jaarbasis om te coachen en nemen dit serieus: de coaches moeten ‘dichter’ op de coachee durven zitten en kennis hebben van emoties en leerstijlen. De inhoud zit wel goed, het gaat om het mensdeel en weerstand bij verandering. “En oh ja…,  we willen dat jullie dit (in plaats van de normale 3 dagen voor de basis) in 1,5 dag doen”. In de offerte staat het allemaal strak dichtgetimmerd voor een goedkope prijs: Aldi-prijzen met Bijenkorf kwaliteitsverwachtingen.

Realiteit 1

Manager Jan: “Coachen kan ik allang. Ik zou niet weten waarom ik naar deze training moet. Ik kan heel goed vragen stellen en ken de materie & inhoud als geen ander. Ik vertel de ander meteen wat hij kan doen”. Jan geeft zichzelf een riante 8 of 9 op de ervaringsladder. Als het niet lukt kijkt hij naar de coachee met een fixt growth mindset: (gave talk over vertrouwen in de ander…). ”Zo is de ander nu eenmaal, dat gaat toch niet beter worden. Lekker zo laten, deze medewerker wil gewoon niet… “.

Realiteit 2

Tijdens de training hoor ik van de deelnemers levensverhalen die er niet om liegen. Overlijden, mantelzorgers, zinloos geweld meegemaakt, ziekte van naasten, tegen burn-out aan, terugkomend van een burn-out etc. etc. Het leven dient zich vol aan. Ze willen wel maar ze vallen om. Er kan letterlijk niets meer bij. Niet het buddy systeem, niet de reflectie verslagen, de intervisiegroep en ook niet de terugkoppelingsgesprekken met de leidinggevende…. De draaglast overtreft ver de draagkracht van het moment. Maar ook nu gaan ambitie, KPI’s en doelen voor.

Echt willen weten wat er speelt?

De organisatie staat soms minder in contact met de wens en ontwikkelvraag van hun medewerkers. Hoe gaat het echt met je als medewerker? Ze laten het niet altijd zien omdat er consequenties aan kunnen zitten. Dat is logisch en normaal.
Wil je als HRM’er of leidinggevende weten hoe het echt met je mensen is? Vraag onze coaches en trainers om een intake/kennismakingsgesprek. Wij gaan (letterlijk) aan de wandel en horen wat er speelt. Aan een veilige vreemde vertellen mensen vaak meer dan aan hun eigen leidinggevende of HRM. Dat zegt soms iets over de interne mensen, maar vaak ook niet.

Bel ons op: 06-53 706 242 of neem een kijkje bij ons team van professionals.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl