Leuk! Advies geven
Als volwassene denken we het allemaal wel bedacht te hebben. Als de ander dus met een issue of probleem komt luisteren we niet meer maar gaan meteen uit de startblokken om advies te geven aan de ander. De ondertoon is: “doe het nu maar zo, dan is het opgelost”. Maar wat voor jou werkt, werkt voor de ander meestal niet.
Echt luisteren en vragen stellen
Als volwassene zijn we niet zo goed in waardevrije vragen stellen die beginnen met Hoe en Wat. Als we vragen stellen dan zijn het meestal ‘Waarom’ vragen (die de ander de indruk kunnen geven dat je oordeel hebt over hoe ze iets aanpakken (of niet aanpakken) en daardoor ontstaat wrijving. Tussen de regels door luisteren gaat meestal al helemaal verloren net als ‘wat voelt de ander hier eigenlijk bij’? Want dat wat we voelen bepaalt hoe we ons gedragen. Daarover kun je meer lezen in deze blog.
N.I.V.E.A. kennen we allemaal
Het acroniem N.I.V.E.A kennen we allemaal wel uit trainingen. De meeste trainers noemen hem vaak en ik heb zelfs een leeg blikje in mijn trainerstrolley die ik vaak op de tafel neerzet. Wat betekent het ook alweer: Niet – Invullen – Voor – Een – Ander!
Helaas doen we W.I.V.E.A. … wél invullen voor een ander. Hoe zit dat bij jou? Kun jij echt luisteren en dan verdiepende vragen stellen?
Wat heb je nodig?
Vraag aan de verteller wat ze nodig hebben. Wat wil je van mij in deze?
- Een luisterend oor?
- Begrip en empathie?
- Advies en oplossingen?
De kans is heel groot dat het niet nummer 3 zal zijn…